Popis
Vinič ‘Beta’ je odolná a nenáročná odroda viniča (Vitis), ktorá pochádza zo Spojených štátov. Je výsledkom kríženia dvoch druhov viniča: Vitis riparia a Vitis labrusca. Odroda bola vyšľachtená v Minnesote na konci 19. storočia, pričom cieľom bolo vytvoriť odrodu, ktorá by odolala chladnému podnebiu a mrazom, a zároveň poskytovala kvalitné plody vhodné na spracovanie i priamu konzumáciu.
Vzhľad a vlastnosti
Vinič ‘Beta’ je známy svojou mimoriadnou odolnosťou voči mrazom a chorobám, čo ho robí vhodným na pestovanie v chladnejších oblastiach, kde iné odrody viniča neprežijú. Dokáže prežiť teploty až do -30 °C, vďaka čomu je obľúbený najmä v severných regiónoch a vysokohorských oblastiach.
Táto odroda tvorí stredne veľké až veľké hrozno s guľatými, tmavomodrými až čiernymi bobuľami. Plody majú jemne slizovitú dužinu a sladkokyslú chuť, ktorá je charakteristická pre vinič s príbuznosťou k druhu Vitis labrusca. Niektorí konzumenti opisujú chuť plodov ako “líščiu”, čo je tradičný výraz používaný na opis intenzívnej arómy a chuti pripomínajúcej divoký vinič.
Hrozno dozrieva pomerne skoro, zvyčajne koncom augusta alebo začiatkom septembra, v závislosti od podnebia. Vinič ‘Beta’ je veľmi produktívny a poskytuje stabilné výnosy aj pri menej priaznivých pestovateľských podmienkach.
Pestovanie
Odroda ‘Beta’ sa vyznačuje nenáročnosťou na podmienky pestovania, čo z nej robí skvelú voľbu pre záhradkárov v oblastiach s nepriaznivými klimatickými podmienkami. Je mimoriadne odolná voči bežným chorobám viniča, ako je múčnatka alebo peronospóra. Zároveň je rezistentná voči hnilobe, čo znižuje potrebu chemických postrekov a robí ju atraktívnou pre ekologické pestovanie.
Pokiaľ ide o pôdu, vinič ‘Beta’ nemá špeciálne požiadavky. Darí sa mu v dobre priepustných pôdach s primeranou vlhkosťou. Avšak, ako každý vinič, aj táto odroda preferuje slnečné stanovište, kde má dostatok svetla na rast a dozrievanie plodov.
Pri pestovaní viniča ‘Beta’ je dôležité zabezpečiť dostatočnú oporu, pretože vinič má sklon rásť rýchlo a vytvárať dlhé výhonky. Treba tiež myslieť na pravidelné rezanie, aby sa zachovala dobrá štruktúra a úroda viniča.
Využitie
Hrozno z viniča ‘Beta’ je všestranné a môže byť použité na rôzne účely. Plody sú vhodné na priamu konzumáciu, ale vzhľadom na ich intenzívnu chuť sa často používajú na spracovanie. Z viniča ‘Beta’ sa vyrábajú vynikajúce džemy, želé a kompóty. Táto odroda je tiež vhodná na výrobu štiav a vína, hoci víno z nej má veľmi výraznú, aromatickú chuť, ktorá nemusí vyhovovať každému.
V severnejších oblastiach, kde iné odrody viniča nedozrievajú, môže ‘Beta’ ponúknuť alternatívu pre výrobu miestnych vín. Vďaka svojej odolnosti a výnosnosti je cenená aj ako doplnková odroda na zabezpečenie úrody v nepredvídateľných klimatických podmienkach.
Výhody a nevýhody
Výhody:
- Vysoká odolnosť voči mrazom (až do -30 °C).
- Odolnosť voči chorobám a škodcom.
- Nenáročnosť na pôdne podmienky a údržbu.
- Všestranné využitie plodov na konzumáciu, spracovanie a výrobu vína.
Nevýhody:
- Intenzívna “líščia” chuť, ktorá nemusí vyhovovať všetkým konzumentom.
- Nie je ideálna na pestovanie v teplých oblastiach, kde sa môžu vyskytnúť problémy so zrením plodov.
Záver
Vinič ‘Beta’ je vynikajúcou voľbou pre záhradkárov a pestovateľov v chladnejších oblastiach, kde sú iné odrody viniča náchylné na mrazy. Vďaka svojej odolnosti voči chorobám a mrazom je nenáročný na údržbu, čo z neho robí ideálnu odrodu pre ekologické a nízkonákladové pestovanie. Plody tejto odrody majú všestranné využitie a môžu byť cenným prínosom pre každú záhradu.
Ďalšie informácie
Mrazuvzdornosť | – 30°C |
---|---|
Kontajner | 1L |
Intenzita rastu | priemerná |
Doba dozrievania | VIII. |
Stanovisko | polotieň, Slnečné |
Použitie | priamy konzum a spracovanie |
Veľkosť | 1-2 m |
Pôda | hlinito-piesočnatá, priepustná |
Hodnotenia
Zatiaľ neboli pridané žiadne hodnotenia.