KvetyVesny

Už viac ako 700 druhov trvaliek! Teraz zľava 20%!| Doprava pri nákupe nad 100 eur zdarma!

Figy: Sladké a výživné plody z raja

Figy sú jedným z najstarších ovocí na svete a majú bohatú históriu, ktorá siaha tisíce rokov dozadu. Ich jedinečná chuť a množstvo zdravotných benefitov robia z figy obľúbenú súčasť mnohých jedál. Poďme sa pozrieť na to, čo figy sú, ich nutričné hodnoty, pestovanie a využitie v kuchyni.

Úvod do fíg

Figy (Ficus carica) sú plody figovníka, ktorý patrí do čeľade morušovníkovité (Moraceae). Tieto sladké, mäkké plody sú známe svojou bohatou textúrou a medovou chuťou. Figy sú pôvodom z Ázie, ale dnes sú rozšírené po celom svete, najmä v stredomorských oblastiach, kde sa pestujú vo veľkých množstvách.

Existuje niekoľko rôznych odrôd fíg, ktoré sa líšia farbou (fialové, zelené, žlté) a veľkosťou. Figy sú nielen chutné, ale aj bohaté na živiny, čo ich robí vynikajúcim prídavkom do zdravej stravy.

Figovník obyčajný RONDE DE BORDEAUX kv2

Nutričná hodnota

Figy sú známe svojou vysokou nutričnou hodnotou. Obsahujú množstvo vitamínov (najmä vitamíny A, B a K), minerálov (napr. draslík, vápnik a horčík) a antioxidantov. Tieto živiny prispievajú k zdravému tráveniu, regulácii krvného tlaku a posilneniu imunitného systému.

Okrem toho sú figy bohaté na vlákninu, čo pomáha udržiavať zdravú črevnú flóru a zlepšuje trávenie. Majú tiež prirodzene vysoký obsah cukru, čo im dodáva sladkú chuť, ale aj energiu.

Pestovanie fíg

Pestovanie fíg vás určite obohatí , pretože tieto rastliny sú relatívne nenáročné. Tu sú niektoré tipy na ich pestovanie:

  • Pôda: Figovníky preferujú dobre odvodnenú, piesočnatú pôdu, bohatú na živiny. Ideálne pH pôdy by malo byť mierne kyslé až neutrálne.

  • Svetlo: Figovníky potrebujú slnečné miesto, kde budú mať dostatok slnečného svetla minimálne 6 hodín denne.

  • Zavlažovanie: Figovníky sú odolné voči suchu, ale v období rastu a plodenia potrebujú pravidelnú zálievku. Dbajte na to, aby pôda nebola premočená.

  • Ochrana: Figovníky sú náchylné na niektoré škodcov, ako sú vošky a strapky. Pravidelné kontroly a orezávanie poškodených častí pomôže udržať rastliny zdravé.

(0 hodnotenie)

Figovník obyčajný BROWN TURKEY

Price range: 6,51 € through 13,79 € Price range: 5,21 € through 11,03 € cena s DPH
figa francuescoFigovník obyčajný FRANCUESCO kv
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Figovník obyčajný FRANCUESCO

10,70  8,56  cena s DPH
(0 hodnotenie)

Figovník obyčajný MELANZANA

13,20  10,56  cena s DPH
Figovník obyčajný BORNHOLMS DIAMANT kv2Figovník obyčajný BORNHOLMS DIAMANT kv
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Figovník obyčajný BORNHOLMS DIAMANT

6,57  5,26  cena s DPH

Zber a skladovanie

Figy sú zvyčajne zrelé od augusta do októbra, v závislosti od odrody a podnebia. Správny čas na zber je, keď sú plody mäkké a vyfarbené.

  • Zber:  Zbierajte opatrne, aby ste ich nepoškodili. Pri zbere je dôležité, aby ste plody zberali, keď sú úplne zrelé, pretože nezrelé figy nemajú správnu chuť.

  • Skladovanie: Čerstvé figy by sa mali skladovať v chladničke, kde vydržia niekoľko dní. Ak chcete predĺžiť ich trvanlivosť, môžete ich sušiť alebo spracovať do džemu.

Recepty a využitie v kuchyni

Figy sú veľmi univerzálne ovocie, ktoré môžete využiť v mnohých receptoch. Tu sú niektoré nápady:

  • Čerstvé figy: Môžete ich konzumovať čerstvé ako zdravý snack alebo pridať do šalátov a syrových dosiek.

  • Džem z fíg: Môžete ich variť s cukrom a citrónovou šťavou, aby ste vytvorili lahodný džem, ktorý si môžete vychutnať na chlebe alebo palacinkách.

  • Koláče a dezerty: Figy sú skvelé na pečenie, pridajte ich do koláčov, muffinov alebo sladkých quichov.

Záver

Figy sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé plody, ktoré by nemali chýbať vo vašej záhrade. Ich pestovanie je jednoduché a plody sú skvelé na konzumáciu alebo spracovanie. S množstvom výhod a variabilitou v kuchyni sú ideálnou voľbou pre každého, kto chce obohatiť svoju stravu.

Ak si neviete vybrať tú správnu rastlinu pre Vás , kontaktuje prisím našich odborníkov na kvetyvesny.sk, koliada.sk

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.