KvetyVesny

Už viac ako 700 druhov trvaliek! Teraz zľava 20%!| Doprava pri nákupe nad 100 eur zdarma!

Granátovníky: Symbol plodnosti a zdravia

Granátovníky (Punica granatum) je jedným z najstarších ovocných stromov, ktorý sa pestuje po stáročia pre svoje chutné a výživné plody. Tieto plody sú známe svojou krásnou červenou farbou a sladkokyslou chuťou. Poďme sa pozrieť na to, čo granátovníky sú, ich nutričné hodnoty, pestovanie a využitie v kuchyni.

Úvod do granátovníkov

Granátovník je ovocný strom, ktorý pochádza zo Stredného východu a má dlhú históriu pestovania v rôznych kultúrach. Granátové jablká sú známe pre svoju vysokú nutričnú hodnotu a sú považované za symbol plodnosti a prosperity. V mnohých kultúrach sú granátové jablká spájané s láskou a šťastím.

Granátovník Púnsky DENTE DI CAVALLO kv2

Nutričná hodnota

Granátové jablká obsahujú veľké množsto vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahujú vitamín C, K a B6, ako aj draslík, železo a vlákninu. Antioxidanty prítomné v granátových jablkách, ako sú polyfenoly, majú protizápalové vlastnosti a prispievajú k znižovaniu rizika chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

Pravidelná konzumácia granátových jabĺk môže podporiť zdravie srdca, zlepšiť pamäť a posilniť imunitný systém.

Pestovanie granátovníkov

Granátovníky dopestujete aj v domácich záhradách. Tu sú niektoré tipy na ich pestovanie:

  • Pôda: Granátovníky preferujú dobre odvodnenú pôdu, bohatú na živiny. Ideálne pH pôdy vyžaduje mierne kyslé až neutrálne.

  • Svetlo: Tieto rastliny potrebujú slnečné miesto, kde dostanú minimálne 6 hodín slnečného svetla denne.

  • Zavlažovanie: Granátovníky sú odolné voči suchu, ale v období rastu a plodenia potrebujú pravidelnú zálievku.

  • Ochrana: Granátovníky môžu byť náchylné na škodcov, ako sú vošky a strapky. Pravidelná kontrola a orezávanie poškodených častí pomôže udržať rastliny zdravé.

Granátovník Púnsky DENTE DI CAVALLOGranátovník Púnsky DENTE DI CAVALLO kv2
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Granátovník Púnsky DENTE DI CAVALLO

17,70  14,16  cena s DPH
Granatovnik-punsky-kvGranátovník púnsky kv2
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Granátovník púnsky

6,96  5,57  cena s DPH

Zber a skladovanie

Granátové jablká sú zvyčajne zrelé na konci leta a začiatku jesene, v závislosti od odrody a podnebia. Správny čas na zber je, keď sú plody plné farby a znie to duté pri poklepaní.

  • Zber: Granátové jablká zbierajte opatrne, aby ste ich nepoškodili. Plody by mali byť pevné a ťažké.

  • Skladovanie: Čerstvé granátové jablká by sa mali skladovať na chladnom a suchom mieste. Môžu vydržať niekoľko týždňov, ale ich čerstvosť je najlepšia, ak ich skonzumujete čo najskôr.

Recepty a využitie v kuchyni

Granátové jablká sú veľmi univerzálne a môžu sa využiť v mnohých receptoch. Tu sú niektoré nápady:

  • Čerstvé granátové jablká: Môžete ich konzumovať čerstvé ako zdravý snack alebo pridať do šalátov na zvýraznenie chuti.

  • Granátová šťava: Vytlačená šťava z granátových jabĺk je osviežujúca a plná antioxidantov. Môžete ju piť samostatne alebo pridať do koktailov.

  • Džemy a omáčky: Granátové jablká môžete variť s cukrom a citrónovou šťavou na prípravu chutného džemu alebo omáčky.

Záver

Granátovníky sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé plody, ktoré by nemali chýbať vo vašej záhrade. Ich pestovanie je jednoduché a plody sú skvelé na konzumáciu alebo spracovanie. S množstvom výhod a variabilitou v kuchyni sú granátové jablká ideálnou voľbou pre každého, kto chce obohatiť svoju stravu.

Vyskúšajte granátovníky vo svojej záhrade a objavte ich skvelé chuťové možnosti!

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.