KvetyVesny

Už viac ako 700 druhov trvaliek! Teraz zľava 20%!| Doprava pri nákupe nad 100 eur zdarma!

Marhule: Sladké Ovocie Plné Chuti a Zdravotných Benefitov

Marhule (Prunus armeniaca) sú obľúbeným ovocím, ktoré je nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé. Ich pestovanie je dostupné aj pre záhradkárov s malými záhradami, keďže stromy zaberajú menej miesta ako iné ovocné dreviny. Tento článok sa zameria na pestovanie, starostlivosť, odrody a zdravotné prínosy marhúľ a ponúkne tipy, ako ich využiť v kuchyni.

 Základné Informácie o Marhuliach

Marhuľový strom pochádza zo Strednej Ázie a v súčasnosti je pestovaný po celom svete. Jeho plody sú malé, guľaté alebo mierne oválne, s jemnou oranžovou šupkou a typickou sladkou a mierne kyslastou chuťou. Marhule sa pestujú nielen pre svoju chuť, ale aj pre ich bohatý obsah vitamínov a antioxidantov.

Marhuľa HARLAYNE kv2

Zdravotné Výhody Marhúľ

Marhule sú skutočným pokladom živín a obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Medzi ich hlavné zdravotné prínosy patria:

  • Vysoký obsah vitamínu A: Marhule obsahujú betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Tento vitamín podporuje zdravie očí, pokožky a imunitného systému.

  • Antioxidanty: Marhule sú bohaté na antioxidanty, ako sú polyfenoly a flavonoidy, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia bunky pred poškodením.

  • Vitamín C: Tento vitamín podporuje zdravý imunitný systém a pomáha telu absorbovať železo z potravy.

  • Vláknina: Marhule obsahujú vysoký podiel vlákniny, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu a znižuje riziko zápchy.

  • Nízkokalorické ovocie: Marhule majú nízky obsah kalórií a sú vhodné pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.

Výber Odrody a Výsadba

Existuje množstvo odrôd marhúľ, ktoré sa líšia veľkosťou, chuťou a časom dozrievania. Výber odrody závisí najmä od klimatických podmienok a osobných preferencií:

  1. Ranné odrody: Patria sem odrody ako ‘Aurora’ či ‘Goldrich’, ktoré dozrievajú v polovici júna a sú ideálne na priamu konzumáciu.
  2. Stredne skoré odrody: Tieto odrody, ako napríklad ‘Orangered’ alebo ‘Harcot’, dozrievajú koncom júna a sú vhodné na zaváranie i sušenie.
  3. Neskoré odrody: Medzi tieto patria odrody ako ‘Bergeron’ či ‘Tardicot’, ktoré dozrievajú v druhej polovici júla a majú sladkú, intenzívnu chuť.

Pestovanie Marhúľ

Marhule sú na pestovanie nenáročné, avšak existujú faktory, ktoré je potrebné zvážiť, aby strom produkoval chutné a kvalitné plody:

  1. Stanovisko: Marhule preferujú slnečné stanovisko, kde majú dostatok tepla a svetla. Vyberte miesto s dostatočným slnečným svitom, najlepšie južnú alebo juhozápadnú expozíciu.

  1. Pôda: Majú rady hlinité, dobre priepustné pôdy bohaté na živiny. Vyhýbajte sa miestam so stagnujúcou vodou, pretože to môže poškodiť korene.

  2. Výsadba: Marhuľové stromy sa sadia na jar alebo na jeseň. Rozostupy medzi stromami by mali byť okolo 4 až 5 metrov, aby mali dostatok miesta na rast.

  3. Zálievka: Marhule potrebujú pravidelnú, ale miernu zálievku. Nadmerné polievanie môže viesť k hnilobe koreňov, takže zalievajte primerane, najmä počas suchých období.

  4. Rez: Pravidelný rez je dôležitý pre tvarovanie koruny stromu a zlepšenie produkcie plodov. Marhule režte v zime alebo na konci jesene, keď je strom v pokoji, aby sa podporil nový rast a zdravý vývoj.

  5. Hnojenie:  Potrebujú bohatú pôdu s dostatkom fosforu a draslíka. Pridanie organického kompostu a hnojív pred sezónou pomáha zlepšiť úrodu.

Marhuľa EARLY ORANGEMarhuľa EARLY ORANGE kv2
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Marhuľa EARLY ORANGE, voľnokorenná

16,15  12,92  cena s DPH
Marhuľa HARLAYNEMarhuľa HARLAYNE kv2
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Marhuľa HARLAYNE, voľnokorenná

16,15  12,92  cena s DPH
Marhuľa KAROLAMarhuľa KAROLA kv2
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Marhuľa KAROLA, voľnokorenná

16,15  12,92  cena s DPH
Marhuľa VEECOTMarhuľa VEECOT
Out Of Stock
(0 hodnotenie)

Marhuľa VEECOT, voľnokorenná, podp. myrobalán

16,15  12,92  cena s DPH

Využitie Marhúľ v Kuchyni

Marhule sú v kuchyni mimoriadne všestranné a môžete ich využiť na rôzne spôsoby:

  1. Čerstvé na konzumáciu: Marhule sú vynikajúce ako zdravé občerstvenie a výborne sa hodia do šalátov alebo smoothie.

  2. Džemy a kompóty: Marhuľový džem je obľúbenou pochúťkou, ktorá umožňuje vychutnať si chuť marhúľ aj mimo sezóny. Kompóty sú ďalšou obľúbenou formou konzervácie.

  3. Pečenie a dezerty: Marhule sú ideálnou prísadou do koláčov, muffinov či dezertov, kde dodajú jemnú sladkosť a vôňu.

  4. Sušené marhule: Vďaka vysokému obsahu cukru sú sušené marhule skvelým prírodným sladidlom do jogurtov, cereálií či ako prídavok k syrom.

  5. Marhuľovica: Tradičný alkoholický nápoj pripravovaný z marhúľ, ktorý má jedinečnú chuť a arómu, je obľúbený najmä v strednej Európe.

Záver

Marhule sú nielen krásnym a chutným ovocím, ale aj zdrojom mnohých zdravotných benefitov. Pestovanie marhúľ v záhrade prináša sladkú úrodu plnú vitamínov, ktorú si môžete vychutnávať v rôznych podobách – od čerstvého ovocia, cez džemy až po sušené marhule. Pridajte si marhuľu do svojej záhrady a užívajte si jej mnohostranné využitie v kuchyni aj pozitívny vplyv na zdravie.

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.